Sabtu, 22 Ogos 2015

One of My Colleague




Her name is Rosaline, She is Indian Girl from Ipoh,Dia salah sorang kawan dalam department aku , dia suka share apa yang dia makan especially healthy food,hari ni die share pasal Horse Gram , nak cakap dalam bahasa melayu x reti katanya nak sebut dalam bahasa tamil ti for sure uols x reti nak sebut tol jugak tu hahaha..die kata lebih kurang macam kacang dhal la .Tu pic Horse Gram aku amik dar google.


Hasil carian imej untuk horse gram

Die share sebab die diarrhea semalam kebetulan pulak hari isnin tu aku diarrhea jugak huhuhu, tak tau la kenapa padahal aku hari2 masak kat rumah, susah nauu nak makan kat luar sebab husband memang suka aku masak.Kite berbalik pada cerita Rose tadi , hari ni dia bawak bekal air tapi air yang die bawak tu colour macam kacang merah yang di blend tu yang aku tanya, die pon share la katanya ni air horse gram bagus untuk diarrhea, bukan tu je boleh mengeluarkan kahak, kawal colestrol,untuk kembung perut dan bagus tuk melancarkan period.
Aku tanya die camne nak masak dia kata ada dua cara nak makan horse gram ni


1) Rebus 
 cuci bersih2 rebus horse gram ni, tapis & minum air nya.


2) Soup 

Bahan-bahan
Horse Gram: 1/2 cawan
Pes asam jawa: 2, 3 sudu teh
Tepung jagung: 1 sudu
Biji jintan putih: 1 sudu
Biji sawi: 1/2 sudu
Daun kari: 1 tangkai
Daun ketumbar: 1 atau 2 tangkai
Garam: citarasa
Minyak: 2 sudu teh


Cara2 nak masak soup
 
Rendam horse gram dalam satu malam  nak bagi die lembut,toskan air nya .
Kisar biji sawi & jintan putih.
Panaskan minyak dalam kuali masukan bahar kisar ngan daun kari, dan masukan horse gram 
Tambah pes asam jawa & tambah air jangan pekat sangat so pandai2 la balance kan air tu.
Taburkan daun ketumbar
Boleh makan ngn capati atau nasi putih katanya lebih kurang macam buat kuah dhal tu.

                                      Soo ti boleh cuba,sharing is caring :)
 






About Masita Eyta

Blogger

I Do My Own Thing And I belive What I Do Is The right Thing

0 comments:

Catat Ulasan

Assalammualaikum
kalau rajin silalah komen...nanti saya blogwalking ok :)